Ένα επίκαιρο ζήτημα που προκύπτει κυρίως ως συνέπεια της εξωστρέφειας των εγχώριων επιχειρήσεων, μέσω της δημιουργίας θυγατρικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, είτε λόγω της δημιουργίας νομικών προσώπων από ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα είναι το ζήτημα της παρακράτησης φόρου που προβλέπει ο νόμος καθώς και την απαλλαγή από αυτή σχετικά με τις ενδοομιλικές πληρωμές.
Μερίσματα από το εξωτερικό – Απαλλαγή παρακράτησης φόρου
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ΚΦΕ προβλέπεται απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος στα μερίσματα και παρόμοιες πληρωμές που διανέμονται σε νομικό πρόσωπο, εφόσον ο λήπτης των μερισμάτων:
i) κατέχει μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%), βάσει αξίας ή αριθμού, στο μετοχικό κεφάλαιο ή δικαιώματα σε κέρδη, δικαιώματα ψήφου του φορολογούμενου που προβαίνει στη διανομή,
ii) διακρατεί το ελάχιστο ποσοστό κατοχής μετοχών ή μεριδίων ή συμμετοχής για τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες,
iii) περιλαμβάνεται στους τύπους που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι Μέρος Α της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ (Οδηγία Μητρικών – Θυγατρικών),
iv) είναι φορολογικός κάτοικος κράτους – μέλους της Ε.Ε, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού και δεν θεωρείται φορολογικός κάτοικος τρίτους κράτους εκτός Ε.Ε. κατ’ εφαρμογή όρων σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με αυτό το τρίτο κράτος και
v) υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής, σε έναν από τους φόρους που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι Μέρος Β’ της Οδηγίας Μητρικών – Θυγατρικών ή σε οποιονδήποτε άλλο φόρο ενδεχομένως στο μέλλον αντικαταστήσει έναν από τους φόρους αυτούς.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1039/2015 διευκρινίσθηκε ότι κατά τη διανομή κερδών από τους υπόχρεους του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε, προς νομικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 63, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64.
Κατά συνέπεια, κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που προβαίνει σε διανομή κερδών δεν θα διενεργεί παρακράτηση φόρου εφόσον πληρούνται οι αναφερόμενες πιο πάνω προϋποθέσεις. Δηλαδή, με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. η απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου καταλαμβάνει και τα διανεμόμενα μερίσματα προς τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα, με τις προϋποθέσεις του νόμου.
Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση κεφαλαιοποίηση κερδών παρελθουσών χρήσεων.
Επισημαίνεται, ότι τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης κερδών παρελθουσών χρήσεων, δηλαδή κατά την κεφαλαιοποίηση κερδών παρελθουσών χρήσεων από υπόχρεους του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε προς νομικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 63 του Κ.Φ.Ε, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου 5%, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 64 του ίδιου νόμου (ΠΟΛ.1092/2018)..
Επίσης, στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού εμπίπτουν και τα μερίσματα που διανέμονται από τις κοινοπραξίες στα μέλη τους. Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση αυτή ο λήπτης των μερισμάτων πρέπει να είναι κατά ρητή διατύπωση του νόμου νομικό πρόσωπο κατά τα οριζόμενα στην περ. γ’ του άρθρου 2 και όχι νομική οντότητα (π.χ συνεταιρισμός, κλπ.). Κατά συνέπεια, τα μερίσματα που καταβάλλονται από μια κοινοπραξία σε μια νομική οντότητα δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου αυτού και δεν απαλλάσσονται της παρακράτησης φόρου.
Ειδικά στην περίπτωση που μέλος της κοινοπραξίας είναι υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρίας εγκατεστημένο στην Ελλάδα και δεδομένου ότι αυτό θεωρείται ως νομικό πρόσωπο, οι προϋποθέσεις του άρθρου 63, προκειμένου για τη χορήγηση της απαλλαγής από την παρακράτηση φόρου, θα πρέπει να εξετάζονται στο επίπεδο του κεντρικού του.
Για την τεκμηρίωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 63 απαιτείται η συμπλήρωση και προσκόμιση του εντύπου εφαρμογής (Παράρτημα Α), όπως αυτό καθορίσθηκε με την ΠΟΛ.1036/2015 Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, από το νομικό πρόσωπο που καταβάλλει τα μερίσματα και το οποίο συνυποβάλλεται κάθε φορά με τη δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου που ορίζεται από τις διατάξεις της Α.1100/2019 Απόφασης.
Επισημαίνεται, ότι κατά την προσκόμιση του σχετικού εντύπου, ο υπόχρεος σε παρακράτηση μπορεί αντί της συμπλήρωσης του πίνακα VΙ από την Αρμόδια Φορολογική Αρχή του κράτους Μέλους της Ε.Ε, να προσκομίσει αντίστοιχο Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας από την ίδια Φορολογική Αρχή του δικαιούχου των διανεμόμενων κερδών, προκειμένου να εκπληρωθεί η σχετική προϋπόθεση που προβλέπεται από τις ίδιες διατάξεις.
Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 63 προβλέπεται απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) και είκοσι τοις εκατό (20%) στους τόκους και τα δικαιώματα (royalties), αντίστοιχα, που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων κρατών – μελών είτε της ημεδαπής είτε της αλλοδαπής, εφόσον:
- το νομικό πρόσωπο που εισπράττει τα ποσά κατέχει άμεσα μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), βάσει αξίας ή αριθμού, στο μετοχικό κεφάλαιο ή δικαιώματα ψήφου του φορολογούμενου που προβαίνει στην καταβολή
- ο φορολογούμενος που καταβάλλει, κατέχει άμεσα μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στο μετοχικό κεφάλαιο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που εισπράττει
- ένα τρίτο νομικό πρόσωπο ή μία νομική οντότητα κατέχει άμεσα μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στο μετοχικό κεφάλαιο τόσο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που εισπράττει όσο και του φορολογούμενου που προβαίνει στην καταβολή
Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της απαλλαγής από την παρακράτηση φόρου, είναι το ελάχιστο ποσοστό μετοχών ή μεριδίων ή συμμετοχής να διακρατείται, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) μηνών.
Επιπλέον, το νομικό πρόσωπο που εισπράττει (λήπτης) θα πρέπει να πληρεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i) να περιλαμβάνεται στους τύπους που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι Μέρος Α’ της Οδηγίας 2003/49/ΕΚ όπως ισχύει,
ii) να είναι φορολογικός κάτοικος κράτους − μέλους της Ε.Ε. σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού και δεν θεωρείται φορολογικός κάτοικος τρίτου κράτους εκτός Ε.Ε. κατ’ εφαρμογή όρων σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με αυτό το τρίτο κράτος και να υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής, σε έναν από τους φόρους που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι Μέρος Β’ της Οδηγίας 2003/49/ΕΚ ή σε οποιονδήποτε άλλο φόρο ενδεχομένως στο μέλλον αντικαταστήσει έναν από τους φόρους αυτούς.
Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η Accountwave Consulting;
Σύμφωνα με τα παραπάνω η φορολογία μερισμάτων και τόκων αλλοδαπής αποτελεί αντικείμενο που χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς νομολογίας.
Η Accountwave Consulting μέσω της διαχείρισης πλήθους τέτοιων περιπτώσεων, αλλά και του δικτύου συνεργατών σε χώρες του εξωτερικού μπορεί να σας υποστηρίξει αποτελεσματικά στη διαχείριση αντίστοιχων φορολογικών ζητημάτων.
Η εξειδίκευσή μας σε θέματα φορολογίας που έχουν να κάνουν με:
- αποφυγή διπλής φορολογίας κατοίκων εξωτερικού
- φορολογικό σχεδιασμό επιχειρήσεων με υποκαταστήματα στην αλλοδαπή
- αντιμετώπιση φορολογικών ζητημάτων από τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
μας επιτρέπει να γνωρίζουμε σε βάθος τους τρόπους της πλήρους εναρμόνισής σας με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, αλλά και την αξιοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας προς όφελος της επιχείρησής σας.
Για περισσότερη πληροφόρηση και επικοινωνία με την Accountwave Consulting παρακαλούμε συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα ενδιαφέροντος και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.